BEGIN JAREN 80 - RADIO & CO


Begin jaren 80, het ontstaan van de vrije zenders in Vlaanderen. In tegenstelling van wat velen denken is niet radio Apollo de eerste en enige lokale zender van Wetteren. Kort daarvoor was er Radio & co. Die had zijn thuisbasis boven café "Den Breugel" (voor de jongeren onder ons: de huidige Barak op de markt). De zaak werd indertijd uitgebaat door de gebroeders Filip en Johan De Groote. We mochten een van de kamers op de bovenverdieping gebruiken om "een studio" uit te bouwen en vandaaruit de uitzendingen te verzorgen. Vraag mij niet hoe ik er bij gesukkeld ben maar voor ik het wist maakte ik er deel van uit. Het was een beetje het Studio Brussel-concept (uit die tijd) dat we voor ogen hadden .Wie van onze mede DJ's kan ik mij daar nog van herinneren? ..... Dirk De Winter , Katia Van der Elst en haar broer. En Alain Baelman ( onze beste DJ en grootste rebel bij uitstek). Wijlen Chris Donners en Peter De Ridder ( waar zou die nu ergens wonen). We waren vast wel met meer maar mijn geheugen laat mij in de steek.


Onze inkomsten kwamen van stickerverkoop en fuiven. Onze eerste single die we aangekocht hebben met deze inkomsten (ik weet het nog goed==> hebben er nog uren zitten over vergaderen) was Men at Work met Land down under. Maar...het stond in de sterren geschreven, Radio & co was een kort leven beschoren. Er was concurrentie op komst met name "Radio Apollo" Die hadden "een anonieme geldschieter" en richtten zich meer op een breder publiek. Wat voorspeld was, werd bewaarheid. De Vlaamse hits van Apollo hebben het gehaald van de alternatieve muziek van Radio & co. Na enkele maanden hebben de mannen (en vrouwen) van Apollo de hand naar ons uitgestoken en ons een plaats aangeboden in hun zendschema. Sommige (waaronder ikzelf) zijn daar op ingegaan, andere hebben ervoor bedankt. Radio Apollo is toen dankzij onze bijdrage een goede muzikale mix geworden. En hoe het verder gegaan is met Apollo? ... (Black John)


09.07.1982 - START RADIO APOLLO, 101.1 FM


Ere wie ere toekomt, het zijn Pascal DIERENS (Bart Van Egmond) en Yves DE VISSCHER (Yvan De Coninck) en hun vrienden die oorspronkelijk met het idee op de proppen kwamen. Wat kan je als fantasierijke vijftienjarigen anders doen met de lange avonden in de Kerstvakantie ? Ze babbelden en ze fantaseerden, maar ze vroegen ook links en rechts een catalogus aan, wonnen inlichtingen in en spraken andere mensen aan.


Een half jaar later zag Rony VAN RAEMDONCK (Tommy Tahamata) terwijl hij in het Technisch Instituut Scheppers voor de klas stond, dat twee leerlingen stiekem een enveloppe aan elkaar doorspeelden. Die leraar (ik dus) was eigenlijk muziekliefhebber en radiofanaat.


Geen spiekbriefjes in de enveloppe, maar een prijslijst van radiozenders. Kleine oorzaken hebben soms grote gevolgen. Met weinig zelfvertrouwen maar veel zin voor avontuur werd een eerste vergadering voor geïnteresseerden samengeroepen. Tot mijn grote verbazing was ik de enige die ouder was dan 18. De moed zonk me in de schoenen. Maar hoe jong die kereltjes ook waren, het waren alleszins doorzetters.


Op 9 juli 1982 (een zonnige vrijdag) staken Bart en ikzelf de Nederlandse grens over, richting Amsterdam. In een obscuur winkeltje, gelegen in een bijzonder ongure buurt, kochten we voor weinig guldens een zender. 101.1 FM was de gekozen frequentie en het duurde verscheidene uren vooraleer de zender kon worden meegenomen. Dan ging het volle vaart richting WETTEREN.


Omstreeks half zes zag het zwart van het volk op de slaapkamer van Bart VAN EGMOND. Twee platenspelers, een mengpaneel, een cassettedeck en een microfoon vormden onze eerste geïmproviseerde studio. Met de antenne door het raam slaagden we er die dag in de Wetterse markt te bereiken. Een hele prestatie als je weet dat Barts slaapkamer in de Molenstraat te vinden was. Welke woorden moet je gebruiken voor die eerste weken: primitief, onervaren, amateuristisch... In elk geval: toen we er eenmaal in geslaagd waren voor het eerst de ether te vullen, groeide het enthousiasme. Er werd een woning gehuurd in de Hekkerstraat, een aantal jong-volwassenen werd aangetrokken, er werden stickers gedrukt en de start was een feit. (Tommy T)


21.07.1982 - OPRICHTING VZW RADIO APOLLO


De vzw RADIO APOLLO wordt opgericht

08.04.1985 - PAASKLOKKEN TE GAST BIJ RADIO APOLLO


Paasklokken te gast bij Radio apollo - Grote weggeefshow. 30.000 Bef aan prijzen

11.11.1988 - CARMINA BURANA

CARMINA BURANA  integraal op radio APOLLO

27.06.1992 - 10 JAAR RADIO APOLLO # ROB DE NIJS & FREDDY COUCHE BIG BAND SOUND


Feesttent - feestzaalS
Dasseveld - Massemsesteenweg 56/a

Voorverkoop: 300 bef - kinderen 150 bef

Kassa: 350 bef - kinderen 200 bef

18.07.2003 - VOLTALLIG BESTUUR RADIO APOLLO NEEMT ONTSLAG


Op 18 juli 2003 om 20 uur neemt het voltallig bestuur van vzw RADIO APOLLO (Patrick DUTRIEU, Erik VAN DER PAELT en Filip VAN HECKE) ontslag. De nieuwe bestuursleden van de vzw zijn de rechtspersonen: CONTACT NV, CONTACT VLAANDEREN NV en DDB PRODUCTIONS VZW. RADIO APOLLO WETTEREN wordt RADIO CONTACT WETTEREN (bron Staatsblad 16.09.2003).

28.01.2010 - RADIO CONTACT WETTEREN WORDT RADIO CLUB FM WETTEREN


Op 28 januari 2010 wordt tijdens een algemene vergadering het ontslag aanvaard van de rechtspersonen: CONTACT NV, CONTACT VLAANDEREN NV en DDB PRODUCTIONS VZW. RADIO APOLLO WETTEREN wordt RADIO CONTACT WETTEREN. De nieuwe bestuurders worden Christophe MOENS, Nathalie BOMERE en de rechtspersoon VLACORA BVBA. RADIO CONTACT WETTEREN wordt RADIO CLUB FM WETTEREN.

08.10.2014 - BABS Radio in de ether

Joery Vergeylen heeft samen met enkele collega-radioamateurs de nieuwe internetzender BABS Radio opgericht. Afgelopen zondag was er voor het eerst een live-uitzending vanop locatie in de Wetterse winkelstraten.

"BABS wil in Wetteren de goeie oude tijd van de lokale radio terugbrengen. De tijd dat de luisteraar op 106.1 FM via Radio Apollo op de hoogte werd gebracht van het lokale nieuws, de uitslagen van Standaard, Racing en KVVE, afgewisseld met een leuke streep muziek en weetjes onder de kerktoren", weet Joery. "Sinds april zijn we te horen via het internet op babsradio.be, maar we willen ons verder ontwikkelen. We zoeken nieuwe en gemotiveerde regionale medewerkers, journalisten en presentatoren. We zoeken ook een locatie waar we onze nieuwe studio kunnen onderbrengen", vertelt Joery. Geïnteresseerden uit de regio Wetteren, Wichelen en Laarne kunnen zich melden via info@babsradio.be.


24.02.2016 - Er borrelt iets op BABS Radio!

De radiomicrobe kruipt waar ze niet gaan kan.  Nadat we er eind 2015 nog de stekker uitrokken, hebben we nu plannen om terug te komen.  We gaan het echter iets anders aanpakken.  Wat we daar mee bedoelen zal je de komende weken wel merken.  Wat we wel al kunnen zeggen is dat BABS Radio opnieuw uitzendt en dat het de bedoeling is dat we terug naar buiten komen. We willen nog steeds dé lokale radio voor Regio Wetteren zijn.


Heb jij zin om hier op één of andere manier aan mee te werken, geef ons dan een seintje op info@babsradio.be

10.02.2017 - VZW RADIO APOLLO WORDT VZW ACCENT


Op 10 februari 2017 wordt tijdens een buitengewone algemene vergadering het ontslag aanvaard van: Christopge MOENS, Nathalie BOMERE en VLACORA BVBA. De nieuwe bestuurders worden: Carlo D'ALESSANDROE, Joery VERGEYLEN en Shana VAN DE VELDE. De naam van de vzw wordt na 35 jaar dienst gewijzigd van vzw RADIO APOLLO naar vzw RADIO ACCENT. De zetel van de vzw verhuist van EEKLO naar de Raketstraat 14 te 9000 GENT. De website is www.radioaccent.be.


01.07.2017 - INTERNETRADIO BABS WORDT RADIO ACCENT


Internetradio Babs verandert van naam en wordt Radio Accent. De radio verhuist naar het vroegere Habbekrats in de Bookmolenstraat.


Alles wordt de komende weken in gereedheid gebracht om zich (tijdelijk) te vestigen in de Bookmolenstraat, beter bekend als de Zeshoek. De nieuwe locatie voor de internetradio is het vroegere gebouw van Habbekrats en de gemeentelijke jeugddienst. Het pand staat al een tijdje leeg. Babs, voortaan radio Accent, was al een tijdje op zoek naar een zichtbare plaats voor de uitzendingen in het centrum van Wetteren. Het is de bedoeling om daar studiogasten te ontvangen. Accent is bereid het onderhoud van het gebouw voor zijn rekening te nemen en wil de etalage gebruiken om reclame te maken om op die manier de werking te financieren. Het gemeentebestuur is ingegaan op de vraag en overhandigde onlangs de sleutels.


“Accent is een vzw, dus zonder commercieel winstoogmerk”, argumenteert het schepencollege. “Het pand staat momenteel leeg, wat ook een lege vitrine in het centrum betekent. Lege vitrines zijn niet bevorderlijk voor de uitstraling van de gemeente. Een bezetting in afwachting van een andere bestemming voor het gebouw is mogelijk.”


De gemeente maakt Babs wel duidelijk dat dit een tijdelijke oplossing is met een opzegtermijn van één maand. De radio zelf bereidt zich alvast voor om zich op de Zeshoek te vestigen en is begonnen met de opfrissingsweken. Nog deze zomer moet alles klaar zijn.


“We hebben meteen al subtiele affichage gedaan”, vertelt Joery Vergeylen. “Hopelijk kunnen we iedereen op Wetteren kermis verwelkomen in een gloednieuwe studio. Het is fijn om na iets meer dan drie jaar bestaan deze stap te kunnen zetten. Bovendien zijn we ook in de running om de FM-frequentie van het vroegere Radio Apollo over te nemen. Daar zit nu Club FM op met vestiging op Dasseveld. Of we die krijgen, is nog niet zeker. Er zijn immers drie kandidaten. Tegen het einde van het jaar verwachten we hierover uitsluitsel.”


Radio Accent wordt gehuisvest in de Bookmolenstraat 7 te 9230 WETTEREN.

09.01.2018 - RADIO APOLLO IS DOOD, LEVE RADIO ACCENT


Wetteren heeft opnieuw een volwaardige lokale radio sinds het verdwijnen van de legendarische Radio Apollo. Radio Accent neemt sinds enkele dagen de frequentie 106.1 FM in.


Radio Apollo werd opgericht in 1981 en groeide uit tot een legendarische en immens populaire lokale radio. Later ging Radio Apollo op in de groep van Radio Contact. In het begin was er nog een gezonde mix van lokale en nationale uitzendingen, maar stelselmatig werd de lokale invulling tot nul herleid.De afgelopen jaren maakte Club FM gebruik van de frequentie. De antenne en de zender staan op Dasseveld en maken deel uit van het voetbalcomplex van RFC Wetteren. Daar waren vroeger ook de studio’s van Apollo gevestigd.


Radio Accent, gestart als internetradio Babs vanuit Schellebelle, liet met een hervorming van het radiolandschap zijn oog vallen op de Wetterse radiofrequentie en heeft die in de wacht kunnen slepen. Radio Accent zendt nu ook uit op 106.1 FM in Wetteren en kreeg in hetzelfde pakket ook 104.9 FM in Gent. De uitvalsbasis is het voormalige jeugdcentrum in de Bookmolenstraat, de Zeshoek, in Wetteren. Accent mag dat gebouw gebruiken van het gemeentebestuur tot zolang er geen andere bestemming gevonden is.


Radio Accent wil nu echt een nieuwe lokale radio uitbouwen. “Hiervoor gaan we op zoek naar vrijwillige medewerkers”, zegt bestuurder Joery Vergeylen.“We willen ook regionaal nieuws brengen. We doen dit al op onze website en op onze Facebookpagina. De zender en de antenne op Dasseveld kunnen we gebruiken. We nemen het materiaal over. We gaan ons best doen om de oprichters van het toenmalige Apollo trots te maken. Het is nu nog even afwachten en de radio verder uitbouwen. Hopelijk kunnen we begin februari een grote openingsshow houden. Intussen lopen er al leuke berichten binnen over de plaatsen waar men al naar Radio Accent luistert, onder meer bedrijven en winkels.”